Reseplanering med Vilkenresa.se

I mitten av augusti började Samtrafiken publicera stora delar Sveriges kollektivtrafiktidtabeller på Trafiklab.se. Bara någon vecka tidigare så lanserdes en officiell reseplanerare för Portland, USA, utvecklad som open-source-mjukvaran OpenTripPlanner.

Mitt senaste projekt har varit att hämta dessa GTFS-data från Samtrafiken och stoppa in i OpenTripPlanner. Det gick fort. Det som behövdes var att ladda ned en version av OpenTripPlanner och GTFS-filen från Samtrafiken och lägga den i rätt katalog. Det enda kruxet är att GTFS-filen för Sverige är ganska stor, då den omfattar tidtabellerna från Sveriges kollektivtrafikoperatörer. Det OpenTripPlanner gör är att utifrån GTFS-data identifiera vilket område som täcks (hela Sverige), extrahera detta område från OpenStreetMap (OSM), och använda OSM-data för att bygga ett nätverk med resemöjligheter. OpenTripPlanner består också av en funktion för att hitta ”bästa rutt” i detta nätverk, vilket kan presenteras för användare endera som XML/JSON-feed, eller som en ruttplanering på en karta och med färdbeskrivning, ungefär som Google Maps.

För att sätta upp systemet på en webbserver krävs inte så mycket mer än detta, i alla fall inte om du redan har en server som kör en Java application server. Ett krav för att kunna använda Samtrafikens GTFS-data i OpenTripPlanner är, i princip, att du har en server med 8GB RAM. Då jag inte hade någon sådan så satte jag upp en Elastic Cloud Server hos Ipeer.se. Samtidigt som jag experimenterar med OpenTripPlanner provar jag alltså Ipeer för första gången.

Min ”svenska” reseplanerare finns på Vilkenresa.se.Vilkenresa.se innehåller en grafisk reseplanerare, och ett API för att få förslag på resor i XML/JSON-format. Det Samtrafiken publicerar i sitt ”API” är en stor fil med kollektivtrafiktidtabeller; det Vilkenresa.se:s API ger är förslag på resor givet en tidpunkt och en start- och slutpunkt.

Den initiala planen är att kunna använda data from Samtrafikens GTFS-data, via mitt API på Vilkenresa.se, för att jämföra resor, och ge förslag på alternativa resor, till min Android-app Reslogg.

  1. [...] där man kan söka efter en resa baserat på GPS-koordinater. Läs mer om hur Vilkenresa skapades på Frisims utvecklingsblogg. Taggar: api [...]